Alla inlägg den 12 maj 2008

Av Avataria - 12 maj 2008 21:00

var Storpyre med kompisarna på en hyfsat närbeläget havsbad i trakterna. Dagen efter berättade hon vid middan vad de gjort. Hon berättade också att de sett en stork.

Vi skrattade lite, och undrade om hon var säker på att det var en stork, och frågade om det inte kunde varit en häger eller en trana i stället, eftersom storkar i stort sett aldrig syns i våra trakter. Hon vidhöll, de hade tyckt det såg ut som en stork.


Döm om min förvåning, när jag öppnade lokalblaskan i morse...Celebert besök i trakterna:


Sensationellt fågelbesök i Alborga
I går var det fågelskådningens dag, så en del av Gävles fågelskådare var tidigt ute i skog och mark. Men kvällens sensation slog allt: tre vita storkar hade slagit sig ner på en åker i Alborga.
Foto: Bernd Büttner

Anders Johansson, ordförande i Gävle fågelklubb, var en av många ornitologer som begav sig till Alborga i Valbo i går kväll sedan de fått veta av Arbetarbladet att tre storkar slagit sig ner på en åker där. ”Anmärkningsvärt”, säger han om storkar i Gävletrakten.
Foto: Bernd Büttner

Gävle
Tre storkar slog sig ner på en åker i Alborga i går.
– Det är anmärkningsvärt. Jag kan inte minnas att det setts någon i Gävletrakten på bra många år, säger Anders Johansson, ordförande i Gävle fågelklubb.
Timmarna efter att Arbetarbladet såg fåglarna kom mängder av fågelintresserade.

Storkar finns normalt inte i våra trakter. I Skåne finns uppfödningsprojekt, men ses en stork någon annanstans i Sverige har de oftast hamnat fel.
   – Det är jätteovanligt med storkar i Gästrikland, väldigt anmärkningsvärt. För flera år sedan sågs en stork i Hamrånge. Det är lite konstigt att det är tre stycken. Det brukar vara enstaka fåglar som sticker i väg så där, säger ornitologen Per Aspenberg.
   
   Just nu är det flyttningsperiod för storkar. En förklaring till att fåglarna hamnat i Alborga är att de följt varma luftströmmar, och så att säga glömt att hoppa av bussen i tid.
   
Kommer med värmen
– När det är så här varmt väder kan det bli så att de flyttar längre än de borde. I dagarna har stork setts i Dalarna och Uppland, säger Anders Johansson.
   Det var Ann-Margret Åleskog som vid halv fyra i går upptäckte de tre fåglarna på håll från sitt hem i Alborga.
   – Jag såg dem där ute på åkern och tyckte att det var lite ovanligt. Så där stora fåglar brukar vi inte ha här. Men jag tänkte först att det kunde vara tranor eller nåt, säger hon.
   
   Hennes föräldrar Margareta och Lennart Fors, som bor i grannhuset, plockade fram kikare och fågelbok. Sedan ringde de Arbetarbladet.
   – Jag tänkte på stork eller häger, men när jag tittade i fågelboken var det tydligt att det är stork. Den är vit med svarta vingspetsar och stor röd näbb, säger Margareta Fors.
   
   När Arbetarbladet kontaktar Anders Johansson på Gävle fågelklubb och berättar vad vi sett, blir han eld och lågor.
   – Finns de där nu? Åh, fasen, då ska jag genast sätta fart, säger han.
   – Står de kvar så kommer det att vallfärda fågelskådare dit i kväll.
   
75 fågelskådare kom
Det fick han rätt i. 70–75 personer var förbi i går kväll för att titta på storkarna, enligt Mikael Svensson, vice ordförande i Gävle fågelklubb.
   Han berättar att storkarna inte var ringmärkta, och ganska slitna, vilket innebär att de inte kommer från uppfödningar i Skåne.
   – Kanske kommer de från Baltikum, säger Mikael Svensson."

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards