Alla inlägg den 4 mars 2008

Av Avataria - 4 mars 2008 20:10

om sjuksköterskornas löner i den lokala blaskan (och även nationellt) just nu. Sjuksköterskorna hävdar med bestämdhet att man är underbetald i förhållande till andra yrkesgrupper inom vården. Som ett exempel kan man nämna undersköterskorna och deras löner.

En ny sjuksköterska idag - med tre års högskola, yrkeslegitimation och kandidatexamen hamnar ofta på en lägre lön än en undersköterska som hon är arbetsledare för. Undersköterskan har då antingen tre års utbildning på ungdomsgymnasiet eller 1½ år på KomVux. Undersköterskan är den som tvättar patienter, matar patienter, plockar tvätt och förråd. Sjuksköterskan ger mediciner och dropp, sätter nål, ger injektioner, sköter vårdplaneringar, lägger om sår, bedömer hälsotillstånd för att kunna kalla på läkare när akuta tillstånd så kräver. Specialistsjuksköterskan är den som söver vid operationer, som röntgar, som sköter diabetespatienters hälsa, som förlöser födande kvinnor, som upprätthåller livsviktiga funktioner hos svårt sjuka intensivvårdspatienter. Vidare är specialistsjuksköterskan den du möter på vårdcentralen, som bedömer behov av akuta läkartider hos akut sjuka människor. Vi diagnosticerar barnsjukdomar, förskriver läkemedel inom vissa av socialstyrelsen givna ramar. Listan på vad sjuksköterskor gör och personligt ansvarar för är närmast oändlig. Men vi ska inte ha betalt för det vi gör...

Jag - som varit färdig sjuksköterska i tretton år, specialistsjuksköterska i sexochetthalvt år, har specialistuppdrag åt arbetsgivaren, och som dessutom har 1½ års vårdpedagogisk utbildning som också medför lärarexamen (totalt sex år vid högskola och universitet) - tjänar också mindre än många undersköterskor. Jag tjänar också mindre än nyutexaminerade specialistkollegor som varit färdiga sjuksköterskor kortare tid än jag. Vilken rimlighet finns det i detta?


Vilket lönespann tycker är rimligt för grundutbildade sjuksköterskor och vidareubildade sjuksköterskor?


Rösta till höger!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards