Alla inlägg den 2 juni 2009

Av Avataria - 2 juni 2009 21:23

Fortsätter på den inslagna vägen...


Ursula K Leguin, del fyra Tehanu


Den fjärde boken om Övärlden handlar i första hand om Tenar, kvinnan från Gravkamrarna i Atuan och hur hon tar hand om en misshandlad liten flicka som blivit svårt brännskadad och lämnad att dö. Och en dag kommer en drake till ön där hon bor.
Draken för med sig Ged, den forne ärkemagikern, mannen som en gång räddade henne från gravkamrarna och som hon aldrig kunnat glömma. Så möts de igen, och tillsammans får de uppleva nya, märkliga äventyr. Den lilla flickan Therru tycks också äga starka krafter som ingen riktigt förstår och som gör att alla är rädda för henne. Hennes sanna namn är Tehanu, och hon kan tala med drakar och drakarna talar med henne.
-----

Egentligen inte så viktig för mej, för den är rätt ny, kom ut på nittiotalet, och jag har inga länkar bakåt i mitt liv med boken. Men, den fortsätter Övärlden-cykeln.

------


Och den sista:


Ursula K Leguin - femte boken - Burna av en annan vind.


En gång i tiden var drakar och människor ett folk. Men människorna ville leva i evighet, de försökte överlista döden och byggde en mur för att stänga den ute ur deras värld. Där bakom muren samlas de döda; grå, skugglika varelser som tvingas vistas i ett öde, oföränderligt land i evighet. Detta skapade obalans i Övärlden och osämja med drakarna. Trollkarlar har försökt skaffa sig makt över den andra världen men bara åstadkommit mer obalans och mer skada. Drakarna valde friheten, de bor i väster och flyger högt ovanför alla murar. Men människornas försök att rubba världsordningen påverkar även dem och de vill nu förgöra Övärldens folk och dess trollkarlar för att återfå hela sin gamla värld. Om detta handlar Burna av en annan vind.


Och den är en favorit av samma skäl som den fjärde boken i Övärlden-cykeln.

Det finns en till, men den har jag inte läst. Den heter Sagor från övärlden och förhåller sig till denna cykel ungefär om Silmarillion till Ringen-trilogin, dvs den beskriver sagor, myter och andra händelser som inte finns med i böckerna, men som har betydelse för berättelsen.


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6 7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards