Direktlänk till inlägg 25 april 2007

17. Läste i morgontidningen...

Av Avataria - 25 april 2007 10:49

en artikel...(kopierar in den nedan, då det inte gick att länka direkt)


"Sköterskeutbildning i Gävle underkänns

GÄVLE
Högskoleverket underkänner utbildningen för specialistsjuksköterskor i Gävle och kritiserar sjuksköterskeutbildningen.
Den främsta bristen är kompetenta handledare och för lågt ställda krav.
– Vi är medvetna om bristerna och kritiken var inte oväntad, säger Nader Ahmadi, prefekt på institutionen för vårdvetenskap och sociologi på Högskolan i Gävle.
Högskoleverket har granskat 136 vård- och medicinutbildningar i landet vid 27 olika universitet och högskolor.
   Sjuksköterskeutbildningen är en av de stora utvärderade utbildningarna som finns vi sammanlagt 26 lärosäten. Sjuksköterskeutbildningen är också den som tycks ha störst problem då 40 procent av utbildningarna har fått en varning.
   Även utbildningarna till specialistsjuksköterska har stora problem där cirka en tredjedel har fått en varning.
   För Gävles del har grundutbildningen klarat sig utan varning medan specialistutbildningen har fått omdömet otillfredsställande.
   Att man klarat sig utan varning betyder dock inte att utbildningen är problemfri.
   
Bättre handledning krävs
– Grundutbildningen i Gävle kan bli bättre, särskilt när det gäller den verksamhetsförlagda utbildningen, säger Brita Bergseth, projektledare för granskningen på Högskoleverket.
   Hon syftar på den praktik som sjuksköterskestudenterna inom landsting och kommun där det stora problemet är den låga kompetensen bland handledande sjuksköterskor.
   
Samma igen
Exakt samma problem har även specialistutbildningen. Här bedömer dock högskoleverket att man dessutom ställer för låga krav på studenterna eftersom man delvis bara repeterar samma kurslitteratur som sjuksköterskeprogrammet.
   I sin utvärdering av specialistutbildningen i Gävle menar Högskoleverket att detta faktum samt den dåliga akademiska handledarkompetens gör att utbildningen har ”synnerligen lågt ställda mål”.
   – Ibland har studenterna högre kompetens än sina handledare, säger Brita Bergseth.
   
Har blivit bättre
Nader Ahmadi, prefekt på institutionen för vårdvetenskap och sociologi, är inte förvånad över omdömet.
   – Kritiken var inte oväntad eftersom landstinget inte har kunnat erbjuda kompetenta handledare, säger Ahmadi.
   Han framhåller att institutionen tar kritiken på stort allvar.
   – Det är bra att Högskoleverket vill markera den förändring i status som en specialistutbildning innebär, säger han.
   Ahmadi framhåller också att utbildningarna i Gävle blivit bättre sedan granskningen gjordes 2005. Bland annat har man rekryterat fler disputerade lärare.

-----

Och nu irriterar jag mig förstos STORLIGEN på det faktum att man i artikeln poängterar att handledarna, dvs de aktiva sjuksköterskorna och specialistsjuksköterskorna har så låg kompetens. På en plats står att det är "låg akademisk handledarkompetens" det handlar om. Och, då kommer vi till själva kärnan - när "folk" läser denna artikel - kommer de då att förstå att det de läser är att det handlar om att sjuksköterskorna som är aktiva inte har läst tillräckligt mycket vetenskapsfilosofi, vårdfilosofi osv. De har heller inte pedagogisk utbildning. "Folk" som läser detta, och som i övrigt köper allt som står i såna skandalblaskor som Ex-tidningen och Kvällsblaskan, kommer att tolka detta som att sjuksköterskorna inte kan sitt sjuksköterskejobb, att de är inkompetenta som sjuksköterskor. Som om det inte räckte med alla jävla skräckhistorier som sprids av kvällstidningarna. Sjukvården - som faktiskt trots alla indragningar, trots alla skräcklarm och allt elände som tidningarna blåser upp - presterar otroliga mängder lyckade behandlingar, lyckade förlossningar, botande operationer, väl genomförda undersökningar varje dag, året om. Vi upplever goda möten med människor som är i behov av sjukvård såväl som mindre goda.

Om allmänheten tror att en hög akademisk kompetens gör mig till en bättre sjuksköterska så får de nog tänka om - att känna till Doris Carnevalis omvårdnadsteorier lagda i kontrast till Katie Eriksons Ansa - lära - leka gör inte att jag gör en säkrare medicinsk bedömning, det gör mig inte tryggare i kontakten med patienten, den gör mig inte snabbare eller bättre på det som verkligen är väsentligt - att patienten i kontakten med vården möter en människa som är villig att lyssna, villig att stödja och hjälpa, som tar patienten på allvar...





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Avataria - 7 juli 2009 13:57

...till ett annat bloggställe. Vill ni följa med dit, så är adressen: http://avatarias.blogspot.com/ ...

Av Avataria - 5 juli 2009 19:04

...Åkte upp till Drakstaden och firade mosters gryns ettårsdag. En skön dag, om än det blev 5-6 timmar i bil. Söta barn! ...

Av Avataria - 2 juli 2009 18:56

...när det är så här varmt. Igår gjorde vi inget, förrän på kvällen, då Lillpyre bjöds med på premiären av Ice Age 3 av Storpyre, och maken och jag passade på att handla en golvstående fläkt. Men mitt i natten, då jag legat vaken en stund av överhett...

Av Avataria - 29 juni 2009 15:21

...är det som jag skrev nedan (826), att jag KAN SJÄLV! Jag vilar i att veta att jag fixar det jag behöver på egen hand, jag måste inte ta hjälp av andra för att klara mej. (För det mesta - jag kommer att bli hjälpbehövande jag med en dag, men jag tr...

Av Avataria - 29 juni 2009 15:18

Coz, när jag sitter och stickar så är det vila. När jag ligger i sängen och läser så är det vila. När jag sitter och rensar svärmors rabatter är det vila - då kan jag vara ifred, sitta stilla i gräset och vända ansiktet mot solen, lyssna på fåglarna ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21 22
23 24 25 26 27
28
29
30
<<<
April 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards